Stonehenge
Flake adalah satu memori yang agak jauh (jika ada) untuk peminat VA/Per
dan VA/Bur. Tahun 2001 – saya sendiri masih belum mula berpipa dan
masih adalah seorang pelajar!
Dan
pada tahun itulah juga G.L. Pease berkolaborasi dengan John Gawith dari
“blending house” Gawith Hoggarth untuk menghasilkan satu blend VA/Per
yang mengaplikasikan proses pembuatan tembakau tradisional Lakeland.
Percubaan pertama yang diikuti dengan 1500 tin untuk jualan itu habis
terjual pada masa yang singkat dan ramai pemipa yang tidak sempat
membelinya; hanya mampu memburu di pasaran “after sales” yang
menyaksikan harganya meningkat tiga ke empat kali ganda, atau seperti
kebanyakan kita menunggu keluaran kedua blend yang diberi nama
“Stonehenge Flake” ini.
Akan
tetapi siapa yang dapat menyangka yang penantian itu memakan masa yang
sangat panjang – dan di dalam kes ini, hampir 16 tahun?
Stonehenge
Flake menggunakan beberapa daunan flue-cured dan sun-cured dari Brazil,
Zimbabwe dan Malawi sebagai asas blend. Perique digunakan sebagai
“spice elements” dan sedikit burley turut diadun untuk memberi lebih
dimensi kepada keseluruhan blend. Ianya kemudian dikukus,
di”hot-pressed” sehingga menjadi blok dan di”aged” secukupnya sebelum ia
dipotong kepada flake yang merupakan “final product” kepada kita.
Perhatikan flake yang cantik ini, dengan adunan daun-daun tadi membentuk
satu corak yang sangat rawak tetapi menyelerakan.
Perkara
pertama yang anda akan perasan adalah nota-nota bauan dari tin
Stonehenge Flake – ia agak lain dari yang lain. Campuran cocoa, coklat,
krim, bau jerami basah yang agak masam, ground nutmeg yang sedikit
pedas, ketumbar, sedikit elemen rempahan untuk memerap daging – semua
ini mengiringi nota cardamom yang agak kuat. Bayangkan susu kocak coklat
yang dicampur dengan segala rempahan ini, ia bagaikan satu “medley”
rempahan mocktail di dalamnya!
Berdasarkan
pemerhatian saya disepanjang pembakaran 7-8 bowl setakat ini,
Stonehenge Flake adalah satu blend yang agak “potent” dan memuaskan. Ia
tergolong di dalam genre VA/Per dengan sedikit adunan burley yang
mungkin menjadikannya satu ” marriage” yang meriah di antara tunjang
VA/Per dan sedikit ciri VA/Bur. Cara ia disediakan adalah seperti
blend-blend Lakeland (kukus, “hot-pressed” dan aged) namun setakat ini
saya gagal untuk menemukan apa-apa flavor yang boleh menjurus ke arah
Lakeland.
Pedulikan
sebentar akan rujukan Lakeland ini, kerana “the real highlight” bagi
saya adalah “marriage” antara VA/Per + VA/Bur seperti yang dikatakan
tadi. Pada permulaan, flavor-flavor utama VA/Per adalah “spot on”,
sepertimana anda boleh dapatkan dari Dunhill Elizabethan Mixture. Namun
keseronokan Stonehenge bermula apabila pembakaran menjadi stabil dan
ember terbentuk, dimana flavor VA/Bur yang sedikit “nutty” lengkap
dengan nuansa “spiced chocolate” akan bergabung dengan itinerari VA/Per
tradisi – “hay-ish”, pedas (terkadang, heavy serta sedikit perit di
tekak) dan “bright”. Mungkin kesamaan beberapa komposisi dan cara
penyediaan akan mengingatkan kita kepada Peterson 3P, diiringi “golden
hay goodness” dari VA/Per yang bersifat “bright” seperti rujukan kepada
Elizabethan tadi.
Kepedasan
adalah agak jelas, mungkin datang dari Perique dan boleh dikatakan agak
menyengat di rongga nasal anda. Stonehenge Flake versi 2001 sememangnya
menggunakan perique asli dari St James Parish dan keluaran kali ini
kita hanya diberitahu yang ianya adalah “perique” – tidak pasti adakah
ia masih “Straight St James” atau Acadian perique – akan tetapi flavor
perique yang ada di dalam flake ini ternyata agak jelas dan sangat baik.
Blend
ini sudah pun agak kompleks walaupun tinnya baru dibuka tidak sampai
sebulan, dan untuk membayangkan betapa baiknya faktor “aging” kepada
blend ini di kemudian hari, ia membuatkan kita kecur air liur dan tidak
sabar untuk menunggu hasilnya. Tambahan pula, ia sememangnya dicipta
untuk “aging beautifully” mengenangkan ia datang di dalam bentuk flake
yang agak tebal dan sedikit lembap.
Ramalan
akan Stonehenge Flake kali ini akan menuruti blend asalnya juga hampir
jadi kenyataan. 3000 tin yang ada untuk jualan di Smokingpipes.com telah
pun hampir habis (ketika artikel ini ditulis pada 23 Julai – genap
sebulan ia diiklankan di laman sesawang itu, hanya 300 lebih tin sahaja
yang masih tinggal – 2700 tin telah dibeli dan di”cellar” oleh ramai
pemipa dengan pemikiran mikro-ekonomik baccy yang baik nampaknya).
Syukurlah yang ianya disasarkan sebagai “regular run” sekarang. Namun,
kita juga tahu akan beberapa blend “regular run” yang sudah semakin
pupus seperti Pelican dari Butera, Three Oaks Syrian (dan anything
Syrian sekarang), blend-blend Germain & Sons – kesemuanya adalah
“regular run” sebelum ianya menjadi “regularly out-of-stock”!
Dunia
tembakau sudah dikenalpasti sebagai satu medan yang agak kejam dengan
pertambahan pemipa baru saban hari dan faktor mikro-ekonomik baccy
seperti the hoarders, the hedgers dan the prospectors, tiada apa pun
yang pasti jadi selamatkan diri anda dari menyesal di kemudian hari –
pesan lah dua tin hari ini (satu untuk di”cellar” dan satu untuk
dinikmati sekarang).
You
see, that’s why saya sangat menyukai tembakau pipa. Sentiasa penuh
dengan elemen kejutan dan ketidakpastian tentang keberadaan bahan. Hal
ini ditambah pula dengan pergerakan anti tembakau yang sudah pun
meletakkan banyak syarat-syarat kepada pengeluar tembakau, menjadikan
keadaan semakin kusut lagi tidak menentu.
pack ’em, light ’em, and blow smoke rings outta ’em!
No comments:
Post a Comment