Pembuatan
pipa adalah satu proses penghasilan material yang agak kompleks dan
tidak kurang organiknya. Ini kerana disebalik kerumitan kerja kayu dan
kehebatan kejuruteraan draf aliran udaranya, faktor bahan dan material
adalah salah satu faktor penting yang tidak boleh diketepikan sama
sekali.
kredit imej : cdn.pixabay.com |
Kebiasaannya
kita semua sedia maklum yang briar adalah bahagian burl pohon erica
arborea (sila rujuk bahagian pertama siri ini untuk lebih maklumat) dan
kita juga sudah maklum akan ia kemudiannya dipotong menjadi blok-blok
briar (sama ada ebauchon atau plateaux) yang tidak lama kemudian akan
digarap oleh tangan pipemaker mahir untuk menjadi sebuah pipa yang
cantik dan berfungsi. Akan tetapi adakah kita sedar yang tongkol briar
di tangan pipemaker kita itu sebenarnya telah dituai di kawasan
cerun-cerun curam tepian pantai Mediterranean pada waktu kita remaja
dahulu?
Malah, ia mungkin jauh lebih tua dari usia kita!
Perjalanan
hidup sebuah pipa sebenarnya agak panjang dan bermula dengan seketul
briar dari setongkol burl yang pula datang dari sebatang pohon renek
natif kawasan Mediterranean yakni erica arborea. Boleh dikatakan, hampir
separuh usia setiap ketul briar itu pula adalah di dalam tanah atau
batuan, membesar dan membentuk grain-grain memukau di dalamnya,
sehinggalah ia dikorek keluar – satu proses yang mengambil masa hampir
setengah abad.
kredit imej : calabriapipe.com |
Dari
pembacaan dan penelitian saya, rawatan briar sememangnya bermula
selepas ia dipotong dan disaring di antara blok plateaux atau ebauchon.
Pada ketika inilah blok-blok briar ini akan direbus di dalam air untuk
suatu jangkamasa di sekitar 12-24 jam. Proses ini bertujuan untuk
mengeluarkan sap, getah dan impuriti dari dalam briar-briar terbabit.
Melihat kepada video akan proses ini, kita dapat lihat yang air rebusan
briar ini akan menjadi merah pekat tatkala proses ini hampir selesai;
berkemungkinan adalah warna dari sap atau getah pohon erica arborea yang
sudah pun keluar dari blok-blok briar terbabit. Juga terdapat beberapa
pengusaha briar yang menggunakan ramuan tertentu untuk proses merebus
briar ini – satu rahsia perniagaan yang saya jangkakan untuk
mengurangkan kadar briar-briar yang retak selepas proses ini selesai.
Walau
bagaimanapun, terdapat juga beberapa pengeluar briar yang memberikan
rawatan seperti merebus dan mengering ini kepada burl itu sendiri –
yakni sebelum ia dipotong menjadi blok-blok briar. Dan ada juga yang
menyimpan terlebih dahulu tongkol-tongkol burl ini sebelum ia dipotong
dan direbus. Cuma saya perhatikan jika ini berlaku, biasanya
tongkol-tongkol burl ini disimpan di sebuah tempat yang agak lembap, dan
ia dijirus air sekali-sekala untuk mengelakkannya dari terus mengering
dan retak.
kredit imej : amsmoke.com |
Kemudiannya
blok-blok briar itu akan dilonggokkan mengikut kelas masing-masing,
biasanya disusun di dalam rak bertingkat dengan sedikit ruang yang cukup
untuk laluan angin yang baik di antara tingkat-tingkat tadi, tersimpan
rapi sambil menerima rawatan pasif air-dry tadi di dalam gudang
simpanan. Simpanan ini biasanya dilabelkan untuk mengenal-pasti akan
berapa tahun ia telah dirawat, dan harga briar yang dibeli oleh
pipemaker biasanya ditentukan dengan kaedah ini. Oleh kerana itu harga
pipa sesetengah pipemaker juga adalah agak subjektif kerana ia
berpaksikan kepada harga blok briar yang mereka beli.
Di
dalam kepastian kita akan kondisi briar yang baik setelah ia melalui
proses-proses rawatan pra-jualan kepada pipemakers ini, rupa-rupanya ia
masih lagi harus melalui proses rawatan di bengkel-bengkel pipemaker.
Banyak pendekatan-pendekatan yang walaupun sekali imbas nampak seperti
agak berlainan, tetapi memiliki ciri-ciri yang serupa, yang
diaplikasikan oleh para pipemakers di luar sana. Malah, terkadang
sesetengah cara itu adalah dominan untuk sesetengah lokaliti pipemaking,
mungkin berdasarkan faktor yang pipemakers terkadang berhijrah dari
satu jenama ke jenama lain, atau keluar dan membangunkan jenama mereka
sendiri. Kita akan lihat akan perkara ini dengan lebih dekat pada
perkongsian minggu hadapan.
Sekarang
kita dapat memperkirakan yang sebahagian duit yang kita belanjakan
untuk sesebuah pipa itu sebenarnya terarah kepada usia dan kompleksiti
rawatan untuk briar tersebut sebelum ia bertukar menjadi sebuah pipa
cantik di tangan anda. Jadi sudah tentulah ia mampu memberikan
“cool-smoking” dan keajaiban nikmat flavor tembakau darinya, setiap kali
kita mencucuhkan api ke dalam bowl nya.
pack ’em, light ’em, and blow smoke rings outta ’em!
No comments:
Post a Comment