Ketika
mulai berjinak di dalam dunia perpipaan, hanya Old Dublin sahaja lah
blend yang berteraskan latakia/ English yang dihasilkan oleh firma
perpipaan Irish itu, yang dijual di sini. Ini adalah sebelum kedatangan
Balkan Delight. Jadi boleh dikatakan ia adalah antara blend berteraskan
latakia terawal dari Peterson yang saya cuba. Ditambah pula pada ketika
itu saya masih mentah, masih mengaitkan apa-apa blend yang mengandungi
latakia sebagai blend English.
Scottish
atau English, Old Dublin tetap menampilkan ciri-ciri smokiness dan
earthiness sebagaimana lazimnya sesebuah blend yang menggunakan latakia.
Nota-nota tin yang terbit dari Old Dublin adalah smokiness yang klasik
milik latakia yang berorientasikan campfire, sedikit jerky meat yang
bercampur dengan bau kemanisan ala plum yang identik kepada black
cavendish, dan sedikit hay. Top notes mungkin sedikit overwhelming,
namun sangat menyelerakan.
Datang
di dalam bentuk ribbon, kondisi ribbon Old Dublin adalah sederhana
kering dan ia memudahkan kita untuk menikmatinya sama ada secara terus
atau setelah ia disimpan buat seketika. Ini adalah satu kelebihan bagi
Old Dublin yang saya selalu perhatikan. Konsistensi kondisi kelembapan
ribbon di dalamnya adalah setanding blend-blend berjenama seperti
Dunhill dan Davidoff. Ini membuatkan false / charring light dan memerun
ember di dalam bowl adalah sangat mudah sekali. Sesuatu yang baik untuk
pemipa pemula dan veteran, lebih-lebih lagi untuk mereka yang tidak
memiliki masa untuk prepping baccy.
Asap
yang menerjah palate membawakan flavor sebagaimana yang kita sepatutnya
dapat dari sesebuah blend Scottish – keenakan smoky latakia dengan
sedikit percikan sour dan sweet notes dari cavendish tadi. Flavor dari
latakia ini, walaupun tidak bersifat heavy, adalah agak kuat dan
“thick”. Kebiasaannya apabila sesebuah blend memberikan “thick notes” ia
adalah agak straightforward akan tetapi Old Dublin mampu membawakannya
di dalam setting smokey yang agak smooth – jadi ia adalah sesuatu yang
baik untuk palate kita.
Old
Dublin juga walaupun bukan bersifat keras, adalah agak memuaskan
sekali. Terkadang saya mendapati yang wujudnya efek seperti bloated yang
menandakan hadirnya vitamin N pada kadar yang banyak. Pemipa veteran
juga semestinya akan berpuas hati kerana kompleksiti Old Dublin ditambah
lagi pada hujung sesi perpipaan apabila sedikit bitterness juga hadir,
bersama dengan intensiti thickness of flavor yang seiringan.
Persoalan
Scottish atau English sudah tentu tidak akan mengganggu sesi perpipaan
anda dengan Old Dublin, kerana apa yang penting adalah ia mampu
memberikan anda kepuasan berpipa yang berpanjangan. Lengkap dengan
kemanisan dari cavendish, smokiness yang unmistakably latakia-laden dan
aroma dari Basma yang selalu mencuit rongga nasal kita. Ditambah lagi
dengan faktor keberadaannya yang selalu ada, Old Dublin tentunya adalah
blend “go-to” yang sangat sesuai untuk segenap lapisan pemipa.
pack ’em, light ’em, and blow smoke rings outta ’em!
No comments:
Post a Comment