Peterson
Old Dublin memang sentiasa berlegar di pasaran sejak dari dahulu lagi.
Sebagai seorang pemipa pemula sedikit masa dahulu, ia adalah satu blend
berteraskan Latakia yang sering menjadi pilihan kerana faktor
keberadaannya dan juga faktor harganya yang agak mesra poket. Sebagai
pemipa pemula, membeli My Mixture 965 atau Nightcap mungkin agak mahal
jadi Old Dublin selalunya adalah pilihan terutamanya apabila seseorang
pemipa itu mahu menceburkan dirinya ke kancah blend-blend berteraskan
Latakia atau English.
Ketika
mulai berjinak di dalam dunia perpipaan, hanya Old Dublin sahaja lah
blend yang berteraskan latakia/ English yang dihasilkan oleh firma
perpipaan Irish itu, yang dijual di sini. Ini adalah sebelum kedatangan
Balkan Delight. Jadi boleh dikatakan ia adalah antara blend berteraskan
latakia terawal dari Peterson yang saya cuba. Ditambah pula pada ketika
itu saya masih mentah, masih mengaitkan apa-apa blend yang mengandungi
latakia sebagai blend English.
Namun
sejauh manakah Englishness bagi Old Dublin? Namanya sahaja sudah
melambangkan Irish. Itu belum pula kita melihat kepada komposisi
blendnya. Old Dublin menggunakan Virginia sebagai asas blend dan dibantu
oleh latakia dan black cavendish sebagai tembakau sekundernya, yang
kemudiannya blend ini diperisakan dengan tembakau oriental jenis Basma.
Melihat kepada komposisi ini, Old Dublin sepatutnya dikategorikan
sebagai Scottish Blend – kerana kehadiran black cavendish dan sedikit
daun oriental di situ. Walaupun begitu, kecelaruan pengkhususan genre
dan blending yang melanda dunia perpipaan menyaksikan kebanyakan blend
lebih mudah dilabelkan sebagai “English”, cuma pada firasat saya adalah
lebih baik kita menggunakan pengkhususan dan genre ini secara lebih
tepat, selagi mungkin.
Scottish
atau English, Old Dublin tetap menampilkan ciri-ciri smokiness dan
earthiness sebagaimana lazimnya sesebuah blend yang menggunakan latakia.
Nota-nota tin yang terbit dari Old Dublin adalah smokiness yang klasik
milik latakia yang berorientasikan campfire, sedikit jerky meat yang
bercampur dengan bau kemanisan ala plum yang identik kepada black
cavendish, dan sedikit hay. Top notes mungkin sedikit overwhelming,
namun sangat menyelerakan.
Datang
di dalam bentuk ribbon, kondisi ribbon Old Dublin adalah sederhana
kering dan ia memudahkan kita untuk menikmatinya sama ada secara terus
atau setelah ia disimpan buat seketika. Ini adalah satu kelebihan bagi
Old Dublin yang saya selalu perhatikan. Konsistensi kondisi kelembapan
ribbon di dalamnya adalah setanding blend-blend berjenama seperti
Dunhill dan Davidoff. Ini membuatkan false / charring light dan memerun
ember di dalam bowl adalah sangat mudah sekali. Sesuatu yang baik untuk
pemipa pemula dan veteran, lebih-lebih lagi untuk mereka yang tidak
memiliki masa untuk prepping baccy.
Asap
yang menerjah palate membawakan flavor sebagaimana yang kita sepatutnya
dapat dari sesebuah blend Scottish – keenakan smoky latakia dengan
sedikit percikan sour dan sweet notes dari cavendish tadi. Flavor dari
latakia ini, walaupun tidak bersifat heavy, adalah agak kuat dan
“thick”. Kebiasaannya apabila sesebuah blend memberikan “thick notes” ia
adalah agak straightforward akan tetapi Old Dublin mampu membawakannya
di dalam setting smokey yang agak smooth – jadi ia adalah sesuatu yang
baik untuk palate kita.
Melayani
smokiness dari Old Dublin adalah sangat menyenangkan. Walaupun Old
Dublin tidak memiliki tahap refined smokiness sepertimana yang kita
boleh dapat dari blend-blend English standard, aroma dari retrohaling
adalah sangat menyegarkan. Boleh jadi ini adalah efek dari kehadiran
daun oriental Basma yang sememangnya diketahui memiliki kadar potensi
aromatik / fragrant yang agak tinggi (sepertimana saya pernah kupas
sedikit di dalam artikel “That Blasphemous Basma in The Frog Marsh”
sedikit masa dahulu).
Old
Dublin juga walaupun bukan bersifat keras, adalah agak memuaskan
sekali. Terkadang saya mendapati yang wujudnya efek seperti bloated yang
menandakan hadirnya vitamin N pada kadar yang banyak. Pemipa veteran
juga semestinya akan berpuas hati kerana kompleksiti Old Dublin ditambah
lagi pada hujung sesi perpipaan apabila sedikit bitterness juga hadir,
bersama dengan intensiti thickness of flavor yang seiringan.
Persoalan
Scottish atau English sudah tentu tidak akan mengganggu sesi perpipaan
anda dengan Old Dublin, kerana apa yang penting adalah ia mampu
memberikan anda kepuasan berpipa yang berpanjangan. Lengkap dengan
kemanisan dari cavendish, smokiness yang unmistakably latakia-laden dan
aroma dari Basma yang selalu mencuit rongga nasal kita. Ditambah lagi
dengan faktor keberadaannya yang selalu ada, Old Dublin tentunya adalah
blend “go-to” yang sangat sesuai untuk segenap lapisan pemipa.
pack ’em, light ’em, and blow smoke rings outta ’em!
No comments:
Post a Comment