Kita
memperkatakan tentang “bird’s eye” atau mata beburung tidak lama
dahulu. Ia sememangnya satu fenomena briar yang menarik dan mengujakan
para pemipa
di serata dunia. Yang menariknya, kebanyakan pipa dengan finishing
smooth dan sandblast selalunya memiliki unjuran bird’s eye ini sama ada
sedikit ataupun banyak.
Seperti
yang kita tahu, fenomena mata beburung ini pun sebenarnya datang dengan
unjuran ira grain itu sendiri, sama ada ira lurus (straight grain)
ataupun ira silang (cross grain). Jika ira lurus, mata beburung
selalunya akan berada pada rim dan bahagian bawah bowl dan jika pada ira
silang, mata beburung tadi akan berada di sisi briar – kebiasaannya
pada pipi bowl.
Ira
silang / “cross grain” ini adalah satu unjuran yang biasa kita lihat
pada hari ini. Oleh kerana kebanyakan pipemaker akan cuba untuk
menghasilkan
pipa-pipa dengan unjuran “straight grain” sebaik mungkin (dan selagi
mana mampu) dan harga pasaran blok briar yang memperlihatkan “straight
grain” mampu untuk dijual lebih mahal dan lebih pantas dari blok- blok
biasa, pemotong briar akan memanipulasikan potongan
mengikut kehendak pasaran sebegini jadi kebarangkalian untuk
mendapatkan ira “cross grain” yang simetri dan baik adalah sukar.
Pipa
dengan “cross grain” yang baik akan menampilkan corak “bird’s eye” yang
indah di permukaan kiri dan kanan bowl, sambil memperlihatkan gugusan
“straight / flame grain” yang padat walaupun agak pendek di sepanjang
permukaan atas dan bawah pipa. Kesempurnaan “cross grain” sebegini
adalah jauh lebih langka dan “rare” dari pipa-pipa “straight grain” yang
rata-rata bernilai empat angka, kerana faktor
kesukaran mendapatkan blok briar yang cukup baik untuk pipemaker
mengolah pipa “cross grain” dengan simetri yang baik.
Agak
mengejutkan sebenarnya untuk kita ketahui yang unjuran “cross grain”
ini adalah standard tinggi untuk pipa-pipa di awal abad ke-20 dahulu!
Preferensi
untuk pipa-pipa “cross grain” yang simetri dan seimbang pada ketika itu
adalah sangat tinggi – permintaan terhadapnya dikatakan jauh lebih baik
dari pipa-pipa dengan unjuran “straight grain” – satu faktor yang
menjelaskan kenapa pipa-pipa dengan unjuran “cross
grain” yang simetri dan menarik banyak terdapat pada pipa-pipa British
lama. Pipemaker-pipemaker pada ketika itu juga dapat mengutamakan olahan
“cross grain” tanpa perlu memikirkan tentang olahan “straight grain”
lantas menghasilkan banyak karya-karya “cross
grain” yang menarik.
Kemudiannya,
datang pula satu persoalan tentang kekuatan struktur kayu bagi sesebuah
briar mengikut potongan dan unjuran grain nya. Adakah pipa-pipa
dengan unjuran “cross grain” jauh lebih kuat strukturnya berbanding
pipa-pipa ” straight grain”? Mengikut apa yang kita faham tentang
struktur ira kayu, struktur urat kayu memainkan peranan yang penting
pada kekuatannya. Membelah mengikut unjuran ira tentunya
lebih mudah dari membelah membelah sesuatu secara melawan ira. Walaupun
mudah untuk dibelah, hasil perkayuan tadi pula tentunya lebih lemah
berbanding hasil struktur kayu yang melawan ira, bukan? Mungkin dengan
teknologi perkayuan sekarang membelah dan memanipulasi
hasil perkayuan tidaklah serumit dan sekompleks dulu – satu persoalan
yang mungkin dapat diperjelaskan dengan lebih halus lagi oleh para
pipemakers dan pakar-pakar perkayuan kita.
Daripada
persoalan tadi lahir pula satu persoalan yang lebih relevan pada kita
pemipa – adakah pipa-pipa dengan unjuran “cross grain” ini akan menjadi
lebih panas ketika digunakan berbanding pipa-pipa “straight grain”?
Persoalan ini sebenarnya berasal dari asbab alami unjuran grain pada
briar, dimana kejadian grain ini juga adalah satu fenomena tumbuhan
untuk menyalurkan nutrisi dan air kepada akarnya, yakni
bahagian tengah briar tersebut (keseluruhan briar pun sebenarnya adalah
akar, bukan?). Jadi, dikatakan haba dapat diserap dengan lebih baik
oleh dinding briar berunjuran “straight grain” berbanding dinding “cross
grain”.
Di
dalam konteks ini, sama seperti konsep “radiator” oleh permukaan
sandblast, ia adalah satu teori sains yang popular tetapi masih tiada
pembuktian
atau ujikaji terperinci yang dijalankan ke atasnya. Sebelum
saintis-saintis tampil dengan perincian sebegini, adalah lebih baik kita
mengawal faktor kepanasan briar dengan cara-cara ortodoks yang kita
sedia maklum – packinglah baccy anda dengan baik dan perlahankan
tempo perpipaan anda.
Berbalik
kita pada faktor estetik unjuran “cross grain” ini, untuk mendapatkan
kualiti “cross grain” sebaik hasil abad yang lalu adalah satu perkara
yang agak sukar sekarang. Pipa-pipa “cross grain” sempurna dengan
unjuran ira lurus pada bahagian bawah dan atas pipa (bahagian atas pipa
selalunya melibatkan bahagian atas shank dan rim) kebanyakannya adalah
di dalam katalog-katalog pipa dahulukala, hanya
kerana kecenderungan untuk menghasilkan unjuran “straight grain”. Sudah
tidak adakah peminat pipa-pipa “cross grain” ini? Hanya kerana
pipa-pipa ” straight grain” adalah lebih mahal dan lebih popular, itu
tidak bermakna pipa-pipa “cross grain” akan diketepikan
begitu sahaja.
Bercakap
mengenai hal itu, boleh dikatakan yang pemburuan pipa “cross grain”
dengan simetri yang baik adalah lebih mudah untuk dilakukan di pasaran
pipa estate. Jenama-jenama pipa British / Irish lebih popular untuk
penghasilan pipa-pipa “cross grain” ini kerana mereka bermula lebih
awal, dan pada ketika dunia dikejutkan dengan revolusi pembuatan pipa
Danish, unjuran “straight grain” sedang meningkat
naik popularitinya. Oleh itu banyak pipa-pipa Danish versi “high end”
juga menampilkan unjuran “straight grain” berbanding “cross grain”.
Pada
ketika ini, kedudukan status unjuran “cross grain” adalah pada bahagian
permulaan pipa-pipa versi “smooth”, dimana biasanya ia memiliki harga
pasaran yang sedikit rendah dari kategori “flame grain” dan “straight
grain” seterusnya. Malah, ia juga masih di bawah “bird’s eye” jika kita
lihat pada pengkelasan harga jenama-jenama pipa yang menghasilkan pipa
dengan kategori tersebut. Ini jelas menunjukkan
yang unjuran “cross grain” ini sudah tidak sepopular sepertimana yang
ia pernah dinobatkan dahulu.
Namun
seperti biasa, menjadi seorang pemipa yang peka pada kualiti, inovasi
dan apresiasi briar, kita perlu sedar yang pipa-pipa dengan unjuran
“cross
grain” juga adalah sangat cantik dan berbaloi untuk dikoleksikan,
lebih-lebih lagi pada jenis “cross grain” yang simetri dan seimbang.
Oleh itu janganlah anda ragu-ragu jika hati anda tertarik pada mana-mana
pipa “cross grain” yang anda jumpa di pasaran nanti;
lihatlah pada kesimetrian dan keseimbangan corak “cross grain” tersebut
dan anda akan tahu yang pipa itu datangnya dari pipemaker yang sangat
bijak dalam memanipulasikan unjuran grain sebaik yang mungkin.
Itu juga, adalah sesuatu yang terhad dan “rare” di dalam dunia perpipaan sekarang…
.
pack ’em, light ’em, and blow smoke rings outta ’em!
pack ’em, light ’em, and blow smoke rings outta ’em!
No comments:
Post a Comment