Monday 5 January 2015

ASAS KEPADA CUTTING TEMBAKAU



Sebagai end-product, tembakau datang dgn pelbagai cutting / potongan seperti yg kita biasa jumpa. Walaupun kebanyakan cutting ni adalah berkaitan rapat dgn proses kultivasi dan cara sesuatu tembakau itu disediakan, namun ada juga cutting yg dibuat khusus utk menyenangkan pipesmokers memanipulasikan bahan komoditi ini. Mari kita lihat beberapa contoh di bawah.


READY RUBBED:
Satu proses selepas flake cut terbentuk. Tembakau flake yang "digosok" (samada dgn tangan atau dgn mesin) untuk menguraikan flake tersebut. Tekstur yg terhasil adalah untaian yg agak sederhana kasar dan tidak memiliki pola yg sekata. Pembakaran yg akan terbentuk adalah slow burning dan memerlukan moderate initial lighting (pembakaran permulaan). Ready-rubbed baccy akan cepat hilang moisture, jadi "ageing" characteristicnya adalah kurang baik berbanding flake cut.


RIBBON CUT:
Dibuat dgn mesin pemotong, tembakau dipotong menjadi untaian reben yg sederhana halus dan sekata. Dengan tekstur ini, initial lighting adalah mudah dan pola pembakaran adalah sekata, tetapi dgn pembakaran sebegini pipa biasanya mudah panas. Selalunya ribbon cut dibuat utk blend2 aromatic kerana kondisi tembakau aromatic yg lembab dek flavor casing dan percampuran gliserin. Oleh kerana ia direka utk terus digunakan tanpa perlu prep, ribbon cut senang kehilangan moisture nya, jadi kadar ketahanan ageingnya tidak begitu baik.





FLAKE CUT:
Potongan ini adalah khusus untuk pressed tobacco. Pemeraman dua atau lebih tembakau yang dicompressed untuk amalgamam flavor baccy itu menjadikannya seperti satu kek yg tebal. Ia kemudiannya dipotong kecil dan nipis menjadi kepingan segi empat yg dipanggil "flake". Flake ini boleh digesel sendiri dgn tangan untuk menjadi "ready rubbed" atau boleh dilipat kecil utk terus dimasukkan ke dlm pipa (teknik fold & stuff). Flake cut selalu dikaitkan dgn pembakaran yg perlahan & tidak panas. Ketahanan ageing sesuatu flake cut adalah baik.






BROKEN FLAKE:
Sama seperti flake tetapi dipecahkan menjadi kepingan yg lebih kecil. Tujuannya adalah supaya lebih mudah disediakan dan dinikmati. Dan disamping itu kualiti ketahanan ageing flake turut dikekalkan.













PLUG:
Plug adalah ketulan tembakau yg berbentuk segi empat dan selalunya dimampatkan secara lapisan demi lapisan. Ia kemudiannya diperam dan proses fermentation yg sgt aktif akan berlaku. Plug selalunya dilapiskan tembakau yg berlainan di tiap lapisannya, maka sebab itulah jika kita potong secara mengupas sesatu lapisan, flavor profile nya akan berbeza dgn potongan biasa.





COINS / CURLY CUT:
Curly cut ini selalu juga digelar "coins", secara asas bentuknya sama. Mengapa bentuknya seperti duit syiling adalah kerana ianya berasal dari "rope" tobacco (sila lihat rope), dipotong nipis lantas terhasil lah bentuk "coin" ini. Cutting ini jarang ditemukan sekarang namun connosseiur pipesters selalu mengatakan cutting ini dapat memberikan flavor yg terbaik dari kombinasi tembakau2 yg terlibat, kadar fermentation yg sangat baik dan tahap ketahanan ageing yg sangat tinggi.


ROPE:
Ini adalah bentuk asal "coin" cut. Tembakau kesukaan sailor ini dulu selalunya dipulas semampat mungkin di dalam kain yg nipis. Hasil pulasan ini akan memampatkan tembakau itu bersama dan proses pemeraman yg baik akan terhasil, dan ini menghasilkan "Rope" tobacco. Proses pembuatannya agak rumit dan jarang ditemukan sekarang. Rope mampu menyimpan moisture utk jangka masa yg sangat lama, jadi daya ketahanan ageing nya adalah sangat tinggi.






CUBE CUT:
Proses asalnya sama seperti pembuatan flakes namun instead dipotong menjadi kepingan segi empat flakes yg nipis, ia dipotong lebih kecil lagi hingga menghasilkan ketulan kiub kecil. Cube cut mampu mengekalkan lembapan di dlm tembakau untuk tempoh yg lebih lama, jadi persediaan yg awal / prep adalah penting sebelum ia digunakan. Flavor profile akan lebih menonjol tetapi ia selalu juga dikaitkan dgn kepanasan tinggi ketika berpipa dan kadangkala memerlukan relights yg banyak. Teknik packing pipa "gravity filling" selalunya digunakan utk cutting ini.





SHAG:
Cutting jenis ini menampilkan tembakau yg dipotong halus menjadi juraian yg very fine, seakan mihun yg dipotong pendek. Hasilnya, pembakaran yg mudah, sekata dan senang dikawal. Akan tetapi, mudah terdedah pada kepanasan jika kita tidak control puffing. Kebanyakan tembakau tempatan dipotong "shag". Dahulu, potongan shag ini biasanya melibatkan tembakau "bulk" yg murah, namun sekarang ianya lebih kepada variasi cutting.



LOOSE CUT:
Merujuk kepada tembakau yang dipotong halus, terurai menjadi bentuk yg pelbagai. Boleh jadi ready rubbed, ribbon cut, shag dan mungkin juga kombinasi antara cutting style.

No comments:

Post a Comment